Ориенталски агнешки бъргъри със стафидиЧетвъртък, 2009-05-07 12:12
Нужните продукти:
450 гр. кайма от агнешко месо
1 ½ филии стар хляб
½ връзка пресен кориандър
5 скилидки чесън
1 глава лук
½ лимон
1 ч. лъж. кимион на прах
1 ч. лъж. червен пипер
1 суп. лъж. къри на прах
½ ч. лъж. кардамом
½ ч. лъж. канела
1 суп. лъж. доматено пюре
½ ч. лъж. лют червен пипер
1 яйце
4-5 листа зелена салата
1 домат
3 суп. лъж. стафиди
½ ч. чаша слънчогледово олио за пържене
сол и черен пипер
арабски хляб ( за дюнер )
Приготвяне:
Махнете кората на хляба и натрошете с ръце меката част в дълбока купа. Изцедете сока от лимона и добавете и него при хляба. Обелете и нарежете на дребно лука и чесъна и добавете и тях в купата, заедно с нарязания кориандър, каймата, разбитото яйце, стафидите и всички останали подправки. С ръце размесете всичко много добре.След това намокрете ръцете си и оформете от каймата 4 или 5 бъргъра- трябва да изглеждат като голямо плоско кюфте, дебело около 1-2 см. В широк тиган загрейте олиото до висока температура и сложете бъргърите да се пържат, като внимателно ги обърнете от другата страна след 4-5 минути.Цялото пържене на трябва да ви отнеме повече от 10 минути. Междувременно в плато аранжирайте няколко питки арабски хляб заедно с накъсаните листа салата и нарязания на 8 домат. Когато бъргърите са готови, сервирайте върху канапето от салата и арабски хляб.